Murat Uysal

girişimci / matematik mühendisi / yazılım uzmanı / hislerim ve deneyimlerimden yazılar

Yeni anladığım gerçekler

Merhaba sevgili okurlar,

Bugün, bayram ve yaşadıklarım ile biraz eskilere dalıp, farkındalığımı arttıran yeni hislerle dolduğumu farkettim. 

Bu hisler öyle ki, sanki yıllardır bir puzzle vardı, sürekli hangi parça nerede diye deneme yanılma yapmış ve çok yorulmuştum.

İşte bugünkü duygu, artık puzzle daki resmi görmeye başladığım hissidir.

Bu nedenle kendimi daha iyi anladığımı ve bu sefer şüphe kalmaksızın emin bir noktada olmanın huzurunu yaşıyorum.
Bunun sonucunda da, yeni kurallar öğütler öneriler adına her ne dersek diyelim, bir nevi bundan sonraki beni ben yapan kuralları  belirleme vakti gibi birşey sanırım.

Unutmamam, ve belki sizlere da faydası olur diye burada paylaştığım aşağıdaki metinleri sizlere sunuyorum.

1- Sağlık "HERŞEY" den önemli. Buna zarar veren her ne var ise, asla ama asla inatlaşma, asla kararlı duracağım diye diretme. Sağlığına kötü gelen iş, olay, mahalle, ev veyahut hatta kız arkaş, hepsinden vazgeçmesini bil, tereddütte kalma.

2- Sporu asla hayatından çıkarma.  6 aylık askerlik döneminde, emir altında olduğum için yaptığım o sporu, niçin kendi sağlığım için yapmayayım ki. Her ne olursa olsun, haftada en az 4 saat koştuğun bir spor aktivitesi belirle.

3- Kitaplar okuyor olabilirsin, buna rağmen yetmez, farklı kitaplar edinmelisin, farklı ilgi alanlarını sana anlatabilen, çok geniş açıdan bakabilmeyi sağlayan kitapları deliler gibi oku. Maçtan bahsetme, günlük olaylar ile bir sürü vakit öldürme, her bulduğun fırsatta oku oku oku.... Ekonomi, sağlık, sanat, müzik, sinema, tiyatro, mimari, tarih, coğrafya birçok alanda bilgi edin.

4- Müzik hayatının olmazsa olmaz bir parçası olsun. Çok dikkatli müzik dinle, özel zaman ayır buna. Önemse. Ve mutlaka ama mutlaka bir enstrüman seslendirebil. Şuan bunun için ben Ney üzerine ilerliyorum. Haftada en az 3 saat Ney ile ilgilen, özel ders al veya hiç olmazsa anlamsızca üfle üfle üfle..

5- Bulabildiğin tüm paranı, tüm vaktini tüm imkanını, çeşitli yerleri, ülkeleri gezmek için kullan. Her gideceğin ülke öncesi, o ülkenin dilinde temel şeyleri öğren. Gittiğinde orada konuş, farklı kültürlerden insanları tanı.

6- Çok fazla insanla konuş, çok fazla iletişim kur. Her an her saniye mümkün olan en çok sayıda kişiyle ilgilen, ve ihtiyaç duydukları konularda da yardımcı ol. Böylece de, derin dostluklar edin, gel dediğinde neden demeyip, nereye diyecek derecede olan dostluklar... 

7- Uyku konusunda bugüne kadar az uyumanın gücüyle ilgili söylenenlerin doğru olmadığını hissediyorum. Bunun için net bir dayanağım yok ancak, bence uyku yerine daha değerli yapabileceğiniz bir şey yok ise kendim için yapabileceğim en faydalı şeydir diye düşünüyorum.  Eğer muhabbet bitti ise, lafı uzatıp geç saatlere kadar misafir ağırlamanın anlamı yok. Ama elbette, sanırım günde en fazla da 7 saat uyunabilir, fazlası çok anlamlı olmayacaktır düşüncesindeyim.

8- Her hafta en az 2 sinema filmi izle. Ne olursa olsun, ne kadar çok işin olursa olsun 2 olmazsa bile en az 1 sinema filmi izlemeden geçen bir hafta, zihni birçok besleyici öğeden alıkoymak olacaktır. Yani bir film, ses ve görüntü ile birlikte bir olayı takip edip detayları anlamayı gerektirdiği için zihnin gelişiminde önemli olduğunu anladım. Bu filmler mümkünse içi boş aksiyon filmleri olmamalı. Forest gump, esaretin bedeli gibi filmler olmalı mesela. 

9- Az eşyaya sahip olmalısın. Bunu minimalist yaşam olarak da adlandırmaktalar, bu konuda alışkanlıklar geliştirilmelidir. Hatta belki biraz ütopik olabilir ama Albert Einstein gibi tek tip kıyafet giyilmesi de düşünülebilir. Ne giysem derdi önemli bir sorun. Öncelikle zaman kaybına sebep oluyor. Zihni boşa meşgul etmesi ve farklı kıyafetler giyerek nasıl göründüğü takıntısı büyük  bir zihinsel stres kaynağı. Bu belki mümkün değil, bunu yapamam ama biraz sadeleştirmenin kimseye zararı olmayacaktır diye düşünüyorum. http://teknoyo.com/hergun-ayni-kiyafeti-giyen-6-teknoloji-lideri/ bu linkte bununla ilgili örnek kişiler yer alıyor.


10 - Her hafta en az toplamda 3 saat oyun oyna. Ne demek istiyorum, yani mesela şuan oynadığım "Bricks" isimli bir oyunu oynamaktayım. Stres kaynağı olmayan zihni farklı bir konuya odakladığı için dinlendirici etkiye sahip bu tip oyunları sürekli hayatın içinde tutmak gerektiğini anladım. Bu sayede örneğin otobüs bekliyorken, elinizde telefon ile instagramda takılmak yerine zamanı zihninizi güçlendirecek bir oyun ile geçirmek çok çok mantıklı bir tercih.


Şimdi bunları öğrendiğime göre, tabi ki bunun için zaman planına ihtiyacımız vardır. Gerçekten bu öğretiler hayatımda uygulanabilir durumda mı acaba. 

Şuan çalıştığım işin mesai saatler 08:00 - 18:00 şeklinde. Tabi buna yolu da ilave edersek yakın bir yerde çalıştığım için, 07:30 - 18:30 diyebiliriz. Her gün günlük işler için de vakit harcıyorum. Kahvaltı 30 dk, giyinme hazırlanma : 15 dk, akşam yemeği ve iş sonrası dinlenme 1 saat dersek, ortalama toplamda 2 saat de zaten mecburi işler için zaman ayırmak gerektiğini söyleyebiliriz.

Yani hafta için toplamda 11 saat iş mesaisi, 2 saat de zaruri şeyler için 13 saat harcamış oluyor. Tüm bunları yaptığımda eve gelişim ve kendime vakit ayırabilir duruma gelmem, toplamda 20:00 bulmakta diyebiliriz. Her sabah da 07:00 de uyandığıma göre ve en az 7 saat uyku ( işimiz yorucu olduğu için daha az uyku ile idare etmem imkansız ) 24:00 da uyumuş olmam gerektiği sonucu çıkıyor.

Yani her gün yukarıda saydığım şeyler için 20:00 - 24:00 saatleri bana kalmakta, 4 x 5 saat den toplam hafta için 20 saat boş vaktim var. Bu en iyi ihtimali düşündüğümüzde böyle. Hafta içi mesai yapmam gerekebiliyor. Veya kişisel bir iş nedeniyle bazen vaktimi o işe harcamam gerekiyor. Yani bunu da 5 saat kadar her hafta şahsi bir konu için vakit ayırıyor olsam, kalır bana 15 saat.

Hafta içi serbest sürem : 15 saat

Hafta sonu ise, uykuya önem veren bir politika ve hafta içi çok yorulmam nedeniyle, cuma günü 24:00 de uyuduğumda, bir cumartesi ve pazar günü 09:00 da uyanıp, 10:00'a kadar da kahvaltımı yapıp giyinip hazır hale gelme süresi olarak değerlendirdiğimizi düşünelim. Bu durumda da, hafta sonu 10:00 - 24:00 a kadar, 14 x 2 = 28 saatim kalır.

Her hafta sonu da kişise işlerim için, örneğin temizlik, alışveriş, aile ziyareti, arkadaş ile görüşme telefon görüşmeleri gibi şeyler nedeniyle 4 er saat gittiğini düşünsek, 4x2 = 8 saat, hafta sonu 28 saat - 8 saat = 20 saat elde kaldığını sonucu çıkar. 

Hafta sonu serbest sürem: 20 saat

Toplam Haftaık Serbest Zamanım: 35 saat

Peki şimdi bu elde olan şey, peki beni ben yapabilmek için yukarıda ihtiyaç duyduğum şeyler için nasıl bir zamana ihtiyacım var onu hesaplayalım.

Haftalık olmazsa olmaz aktiviteler:

Film   : 5  saat ( filmi seçmesi, mısır patlatması olmadan olur mu :) )
Spor  : 6  saat ( net süre 4 saat olması ve sonrası 30 dk lık hazırlık ve duş olduğunda bu şekilde bir süre alır)
Oyun : 5  saat ( bricks gibi olmak zorunda değil, call of duty de fena olmayabilir :) )
Muzik:  6 saat ( 4 saat enstrüman ile ilgilenmek, 2 saat örneğin klasik müzik vb. müzik dinleme süresi )
İnternet: 5 saat ( fatura ödeme, araştırma olabilir, veya sosyal medya, bu zaman muhakkak harcanıyor ) 
Kitap :  9 saat ( hafta içi 1 er saat, hafta sonu 2 er saat )  
--------------------------------------
Toplam:  35 SAAT

Yukarıdaki planlamaya göre dolu dolu 1 haftayı yaşamak ne kadar mümkünmüş onu görebiliyoruz.

Şuan bu planda, film, müzik, spor, kitap okuma, hafta içi işim nedeniyle mesai saatlerim, oyun gibi tüm her şey planda olmasına rağmen sürenin ne kadar yeterli olduğunu görebiliyoruz.

Elbette sapmalar olacaktır, ama hedef belli olursa, o sapmaları belki uykudan fedakarlık ederek dengelemek de mümkün olabilir.

Bu planı uygulamak için zamanlamayı planlasak diye düşündüğümde şöyle bir plan yapmam gerekecektir.

Hafta içi her gün 1 saat kitap okuma olduğu için kalan sürem 3 saate düşer.  Haftada 2 film demiştim, birisini hafta içi birisini hafta sonu olduğunu düşünürsek, bu durumda hafta içi 4 günüm kalır. Hafta içi bir gün sadece film ve kitap okuma ile günü tamamlamış olacağım anlamına gelir.

Hafta içi ardışık olmayan 2 günümü de 1,5 saatlik ( 1 saat spor + 30 dk hazırlık, duş, dinlenme ) şeklinde belirlemem gerekiyor. Hafta sonu her 2 günde de spor yapacağım için pazartesi spor olmamalı. O zaman salı ve perşembe hafta içi spor için en ideal olanıdır. Film içinde hafta içi zaten sonu 1 film izlemiş olacağım için, ardışık olmaması adına, çarşamba çok mantıklı olduğu ortaya çıkar.

Bu durumda en mantıklı plan, çarşamba günleri 1 film izlemek(2,5 saat ) , salı ve perşembe günleri 1,5 saat x 2 = 3 saat harcayacağım spor şeklinde oluyor.

Bu durumda çarşamba günü 1 saat kitap + film ile günü kapatmış oluyorum. Salı ve perşembe için spor + kitap = 2,5 saat harcadığım için halen 1,5 saatim bulunmaktadır. Listemde bulunan en ideal şey, entrüman çalmak ve müzik dinlemek olarak görünüyor. Bu durumda 1 er saat enstrüman + 30 dk müzik dinlemek şeklinde de salı ve perşembe günlerini de kapatmış oluyorum.

Elimde kalan sadece pazartesi ve cuma günü, 1 er saat kitap okuma nedeniyle günlük 3 saatten, toplam 6 saattir. 

Bu 6 saatlik kalan hafta içi sürem, günlük 1,5 saat oyun oynasam, kalır günlük 1,5 saatlik süre. Kalan bu süreyi de internet, sosyal medya diye tamamlanabilir. Zaten kayıplar da olacağı için, bu kayıpları bu sürelerden düşmek şeklinde verimi iyileştirebilrim.

Cuma günü çok yorucu bir gün olur, dolayısı ile rahat bir gün olması mantıklı. Bu nedenle 1,5 saat oyun + müzik i+ internet şeklide tamamlanabilir.

Bu durumda plan şudur,

Pazartesi    : Kitap(1 saat), Oyun ( 1,5 saat ), İnternet ( 1,5 saat )
Salı             : Kitap(1 saat), Spor ( 1,5 saat ) , Enstrüman ( 1 saat ), Müzik ( 30 dk )
Çarşamba   : Kitap( 1 saat), Film ( 2,5 saat ) , İnternet ( 30 dk ) 
Perşembe   : Kitap(1 saat), Spor ( 1,5 saat ) , Enstrüman ( 1 saat ), Müzik ( 30 dk )
Cuma          : Kitap(1 saat), Oyun(1,5 saat ) , İnternet veya Enstrüman ( 1 saat ), Muzik ( 30 dk )  

Plan harika gidiyor. Bu plana harfiyen sadık kalmak elbette zor, ama mesela kitap okumada esneme yapmayı düşünmemek gerek. Bunun yerine o gün çıkan acil bir iş nedeniyle mesela, oyun oynama veya müzik dinleme süresinden kısılabilir. 

Sapma olmaması gereken aktiviteler: Kitap okuma, enstrüman, Spor, Film

Diğer aktivite süreleri bonus olarak ihtiyaç halinde kısalıp uzayabilir. Hatta bonus süreler, örneğin kitap okuma için daha yatkın bir haftada önceliklenip, daha çok kitap okunabilir de. Anlatmak istediğim ana aktivitelerden düşüş olmamalıdır.

Gelelim hafta sonuna. Kesin olarak harcanacak süreler, kitap ( 2 saat ), spor ( 1,5 saat), enstrüman( 1,5 saat ), müzik(30 dk), internet ( 1,5 saat)  şeklinde her 2 günde net süreler var. Bu durumda 7 saat her 2 gün içinde kesin olarak harcanmış olacaktır. Günlük 10 saatim vardı, bu durumda 3 ar saat süre kalmış oldu.

Çarşamba günü 1 film izleme eklemiştim,  cumartesi gününe film izlemeyi eklemem daha uygun.  Cumartesi günü mısır patlatma vs. de işin içine katarsak 3 saat ideal bir süre, kalan zaman olduğunda da oyun oynamak uygun görünüyor.

Cumartesi : kitap ( 2+ saat ), spor ( 1,5+ saat), enstrüman( 1,5+ saat ), film(2,5 saat ), oyun( 1 saat ), internet ve müzik(1,5- saat)

Pazar       : kitap ( 2+ saat ), spor ( 1,5+ saat), enstrüman( 1,5+ saat ), oyun( 1 saat ) 


Saatler konusunda esneme olmalıdır. Örneğin haftalık 9 saat kitap okuma aslında minimum bir değer. Bunda hedef 15 saati bulmak olmalıdır. Enstrüman ve spor da artış eğilimli olunması gereken aktivitelerden. 

Özetle harika bir plan, ve hayalperest bir tutum değil. Burada planda özellikle yer alan oyun, internet ve müzik planın aslında hava yastıkları diyebilirim. Çünkü bu tip şeyleri ertemeleniz, eksik bırakmamız çok büyük bir kayıp olarak görmeme şansımız var. Önemli olan haftalık en az 9 saat kitap okumak, 2 film izlemek ( 5 saat ) , 6 saat müzik ile ilgilenmek ve 6 saat spor yapmış olmak. 

Eksiksiz yapılması gereken çalışmaların süresi toplam 26 saat. Bizim elimizde olan ise 35 saat. Hadi diyelim ki en kötü senaryoda 26 saati tamamlayasak bile, en az 7 saat kitap okuma, 4 saat müzikle ilgilenme,1 film(3 saat), 4 saat de spor şeklinde hedefi düşürürsek 18 saatlik değerli kaliteli bir zaman geçirmiş oluruz. 

İşin ilginç tarafı bu kadar yapılması kolay ve mantıklı bir planı, düşünmediğimiz için hiçbirisini yapamayıp zamanı boşa harcıyoruz. Bu akıl yürütme ve zamanı anlamlandıran aktiviteler ile belki hayatımızı daha doğru yaşama şansımız olur.


Yine içimden gelip, yazıp gittiğim bir paylaşım oldu. Bu planı uygulayıp sizlerle sonuçlarını ne kadarını yapıp yapamadığımı paylaşıyor olacağım.

Sevgi ve saygılarım ile :)
Comments are closed